Ryggen avslører deg

Det kan være lurt å ta en sjekk hos kiropraktoren, like selvfølgelig som vi gjør det hos tannlegen. En låsning i ryggen behøver nemlig ikke å gjøre vondt, men kroppen generelt trives dårlig når det skurrer i ryggsøylen. Jo mer vi "fyrer" nervesystemet gjennom mosjon, trening, ulike behandlinger, kosthold, rikelig med vann og psykisk velvære, jo mer aktiveres muskler og ledd og vi holder vondtene unna.

Når vi når 50-årsalderen og hormonnivåene i kroppen faller, vil det også påvirke muskulatur, leddbånd og leddkapsler. Det blir mindre aktivitet i nervesystemet som igjen påvirker blodgjennomstrømningen til muskler og ledd. Både menn og kvinner får med årene færre såkalte reseptorer, som sender og mottar nervesignaler hele tiden, men det er kiropraktorens erfaring at kvinner ofte er mer utsatt for muskelstivhet og spenninger som den reduserte aktiviteten i nervesystemet gir.

– Mange tror at spenninger i muskulaturen alltid har en psykisk årsak. Det kan like gjerne være fysiske årsaker til spent muskulatur, i tillegg til at vi med årene blir stivere på grunn av naturlig aldring. Derfor er det viktig å sjekke eventuelle funksjonsfeil i ryggsøylen, selv om man ikke har vondt i ryggen. Nervesignalene fra ryggsøylen påvirker ikke bare ledd og muskulatur, men også indre organer. Mange pasienter som kommer til oss med underlivsplager har god effekt av å bli behandlet i ryggen, fordi en god rygg påvirker nervebanene inn til organer som livmor og eggstokker, sier kiropraktor Eirik Bjargo, ved Klinikk for alle i Oslo.

Kroppens kontrollorgan

En frisk rygg skal ha riktige kurver, god bevegelighet og god styrke. Som 25-åring er ryggen fullt ut utviklet, og selv om stadig flere unge mennesker klager over ryggvondt er det ofte i 40-50-årsalderen det først virkelig "smeller". Hele 80 prosent av befolkningen opplever plager i nerve-muskel-og skjelettsystemet.

– Jeg kunne ha ønsket at pasientene kom tidligere til behandling. Fordelene ved å få riktig holdning og ryggpleie tidlig i livet er store, særlig med henblikk på den stillesittende PC-hverdagen flere og flere er henvist til. Funksjonsfeil i ryggen som forstyrrer nervesystemet og som igjen sender gale signaler til hjernen og videre til musklene, gjelder store pasientgrupper. å få fjernet slike låsninger, som kan ha ligget latent i ryggen i årevis uten å medføre smerte, kan også medføre at psykisk stress løsner, forklarer han.

Nervesystemet er kroppens kontrollorgan, og herfra styres alle andre funksjoner. Det forgrener seg ut fra ryggsøylen. Nervesystemet er et uhyre finstemt samspill mellom nervetråder, hjernen og muskulatur. For at kroppen skal sende riktige nervesignaler til hjernen, er den avhengig av normal bevegelsesfunksjon i ryggsøylen. En leddlåsning over lengre tid kan forårsake irritasjon fra reseptorene, som igjen kan gi svak støttemuskulatur og stivhet i muskler og ledd med slitasjeforandringer.

Les mer om