P-piller og Migrene med aura øker risikoen for hjerneslag

Resultatet kommer fra en litteraturgjennomgang fram til januar 2009. Risikoen er høyest for unge jenter med migrene med aura som både røyker og som bruker prevensjonspiller som inneholder østrogen.

Aura kommer som regel rett før et migreneanfall, og kan bestå av blant annet lette synsforstyrrelser og noen ganger prikking eller nedsatt følighet i ansiktet. Dette rammer omtrent 25% av de med migrene.

I litteraturgjennomgangen så Schürks og kolleger på sammenhengen mellom migrene og hjerte- og karsykdommer som hjerteinfarkt og hjerneslag.

De fant at risikoen for hjerneslag er dobbelt så stor dersom du har migrene, men KUN hvis du har aurasymptomer. Risikoen for hjerneslag er også høyere hvis du i tillegg er under 45 år, røyker og bruker prevensjonspiller med østrogen.

Schürks fant ingen sammenheng mellom migrene og hjerteinfarkt, og heller ikke død på grunn av hjerte- og karsykdommer. Det skal sies at det for øyeblikket er for få studier tilgjengelig for å vurdere hva slags påvirkning faktorer, sånn som migrene aura, har på disse sammenhengene. Les mer om studien her

Elizabeth Loder er leder for Hodepine og Smertedivisjonen, Nevrologisk avdeling Brigham and Women’s / Faulkner Hospitals og Harvard Medical School. Hun kommenterer studien til Schürks, og forteller at det er viktig for klinikere å identifisere kvinner med migrene og aura, før det skrives ut prevensjonspiller med østrogen.

Likevel kan det være en vanskelig vurdering, i og med at P-piller med østrogen og progestin er forbundet med høyere prevensjonstrygghet. østrogen kan også ha andre positive effekter, slik som i behandling av endometriose. Hun mener at risikoen for hjerneslag er enda høyere dersom man har lenger aura, sterkere aura eller at auraen er direkte provosert av hormonbruk.

ønsker kvinner med migrene og aura å bruke prevensjonspiller, er risikoen lavere med piller som inneholder levonorgestrel og norethisteron, istedenfor østrogen, forteller Loder. Risikoen for hjerneslag blir også mindre dersom man ikke røyker. Les mer her.

Les mer om